Składniki na spód sernika:
- 375 g ciastek digestive (pełnoziarnistych)
- 150 g masła
- 3 łyżki cukru
Składniki na masę serową:
- 5 dużych jajek
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 kg twarogu mielonego
- 100 ml mleka
- 200 g białej czekolady
Składniki na karmel:
- 250g cukru drobnego
- 105g masła
- 150ml śmietanki kremówki 30% lub36%
- pół łyżeczki soli
Sposób przygotowania
Spód sernika:
- Kruszymy ciastka (zrobiłam to w rozdrabniaczu, ale sprawnie wychodzi też wrzucenie ich do woreczka i powałkowanie)
- Dodajemy miękkie mało, cukier i mieszamy (chyba najlepiej rękoma)
- Wylepiamy spód blachy o wymiarach 23 x 34 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
Masa serowa:
- Żółtka mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mielony twaróg.
- Wlewamy mleko, rozpuszczoną czekoladę (najlepiej w kąpieli wodnej) i mieszamy.
- Ubijamy białka z odrobiną soli i dodajemy do masy serowej.
- Wylewamy na ciasteczkowy spód.
- Pieczemy ok. 60 min. w temperaturze 160 st. C.
Karmel:
- Rozpuszczamy w garnku o grubym dnie cukier. Możemy mieszać. Nie przejmujemy się grudkami, bo cukier się rozpuści. Uważamy, żeby nie spalić cukru.
- Dodajemy masło i dokładnie mieszamy, aż do połączenia się cukru z masłem (będzie się pienić i początkowo trochę rozwarstwiać).
- Dolewany śmietankę i znów mieszany do uzyskania jednolitej konsystencji (będzie się znów pienić).
- Dodajemy sól.
- Czekamy, aż karmel wystygnie i stężeje, żeby wylać go na sernik.
- Wylewamy karmel na sernik i posypujemy orzeszkami solonymi.
Tak jak wspominałam wierzch sernika możemy dowolnie modyfikować, a jego zwieńczeniem niekoniecznie musi
być karmel. Semik sprawdza się też świetnie w letniej wersji z
blendowanymi owocami z żelatyną, z lukrem, polewą czekoladową, a
nawet beż żadnego wierzchniego przyozdobienia jest pyszny.
0 komentarze:
Prześlij komentarz