Sernik z białą czekoladą na ciasteczkowym spodzie

sernik z białą czekoladą polany słonym karmelem na ciasteczkowym spodzie
Sernik na ciasteczkowym spodzie, który można dostosować do własnych upodobań - wystarczy zmiana tego co zamieścimy na wierzchu. Ja tym razem przygotowałam karmel przełamany słonymi orzeszkami.





Składniki na spód sernika:
  • 375 g ciastek digestive  (pełnoziarnistych)
  • 150 g masła
  • 3 łyżki cukru

Składniki na masę serową:
  • 5 dużych jajek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 kg twarogu mielonego
  • 100 ml mleka
  • 200 g białej czekolady

Składniki na karmel:
  • 250g cukru drobnego
  • 105g masła
  • 150ml śmietanki kremówki 30% lub36%
  • pół łyżeczki soli


Sposób przygotowania 

Spód sernika:
  1. Kruszymy ciastka (zrobiłam to w rozdrabniaczu, ale sprawnie wychodzi też wrzucenie ich do woreczka i powałkowanie)
  2. Dodajemy miękkie mało, cukier i mieszamy (chyba najlepiej rękoma)
  3. Wylepiamy spód blachy o wymiarach 23 x 34 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.

Masa serowa:
  1. Żółtka mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mielony twaróg.
  2. Wlewamy mleko, rozpuszczoną czekoladę (najlepiej w kąpieli wodnej) i mieszamy.
  3. Ubijamy białka z odrobiną soli i dodajemy do masy serowej.
  4. Wylewamy na ciasteczkowy spód.
  5. Pieczemy ok. 60 min. w temperaturze 160 st. C.

Karmel:
  1. Rozpuszczamy w garnku o grubym dnie cukier. Możemy mieszać. Nie przejmujemy się grudkami, bo cukier się rozpuści. Uważamy, żeby nie spalić cukru.
  2. Dodajemy masło i dokładnie mieszamy, aż do połączenia się cukru z masłem (będzie się pienić i początkowo trochę rozwarstwiać).
  3. Dolewany śmietankę i znów mieszany do uzyskania jednolitej konsystencji (będzie się znów pienić).
  4. Dodajemy sól.
  5. Czekamy, aż karmel wystygnie i stężeje, żeby wylać go na sernik.
  6. Wylewamy karmel na sernik i posypujemy orzeszkami solonymi.

Tak jak wspominałam wierzch sernika możemy dowolnie modyfikować, a jego zwieńczeniem  niekoniecznie musi być karmel. Semik sprawdza się też świetnie w letniej wersji z blendowanymi owocami z żelatyną, z lukrem, polewą czekoladową, a nawet beż żadnego wierzchniego przyozdobienia jest pyszny.

sernik z białą czekoladą polany słonym karmelem na ciasteczkowym spodzie






Następny postNowszy post Poprzedni PostStarszy post Strona główna

0 komentarze:

Prześlij komentarz