Grzane białe wino w trzech odsłonach smakowych

Grzane białe wino - www.dowithhope.pl
A dlaczego białe wino miałoby być gorsze od czerwonego, dlaczego i ono nie miałoby nas rozgrzewać w chłodne wieczory?







Poniżej trzy proste przepisy, ale zachęcam do eksperymentowania, bo białe wino to bardzo wdzięczny materiał.


Wskazówki dla wszystkich trzech przepisów:

  1. Możemy wykorzystać w zasadzie każde białe wino, im słodszego użyjemy tym mniej trzeba będzie go dosładzać.
  2. Grzanego wina nie doprowadzamy do wrzenia, bo straci swój aromat i moc ;)
  3. Dosładzamy każdego grzańca według własnego uznania np. miodem, cukrem lub słodzikiem (ale tu uwaga, bo nie wszystkie słodziki nadają się do podgrzewania).
  4. Długa była droga od winogrona do wina więc i z podgrzewaniem wina nie śpieszmy się za bardzo. Podgrzewajmy go na wolnym ogniu, żeby przeszło smakiem i aromatem dodanych składników.
  5. Gdybyście nie wypili całego ugrzanego wina można go spokojnie odgrzać innego dnia - nawet w mikrofali :) Kolejnego dnia bywa nawet lepsze, bo ładnie przejdzie wszystkimi dodanymi przyprawami.
  6. Nie martwcie się, że nie macie specjalnych kamionkowych lub ceramicznych kubków do grzańca. Spokojnie można wypić go w szklance lub ulubionym kubku.

Trzy inspiracje grzańca z białego wina

Grzane białe wino - www.dowithhope.pl


Korzenny z pomarańczą

                  • pomarańcza
                  • cynamon
                  • goździki







Grzane białe wino - www.dowithhope.pl



Słodka gruszka

                  • gruszka
                  • wanilia/syrop z ziarenkami wanilii
                  • suszone figi






Grzane białe wino - www.dowithhope.pl



Szarlotkowy


                  • jabłko
                  • rodzynki 
                  • migdały





Wydaje mi się, że grzane białe wino jest nieco lżejsze i bardziej rześkie niż czerwone. Ciekawe jakie będą Wasze odczucia.

Grzane białe wino - www.dowithhope.pl






Następny postNowszy post Poprzedni PostStarszy post Strona główna

0 komentarze:

Prześlij komentarz