Ciasto marchewkowe z mascarpone


Lekko wilgotne, a zarazem puszyste ciasto marchewkowe potrafi zaskoczyć smakiem.
Połączenie marchewki (jakby nie było warzywa) z ciastem wprawia w tym większe zdziwienie gdy na górę położymy warstwę mascarpone.

Gdy spróbujecie nie pożałujecie. Przecież nie namawiałabym nikogo do złego ;)



Składniki na ciasto:
  • 4 jajka
  • 1,5 szkl. cukru
  • 2 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczanej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 szkl. oleju
  • 4 duże marchewki
  • 0,5 tabliczki czekolady
Składniki na wierzch ciasta:
  • 1 opakowanie mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie kandyzowanej skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania
  1. Ubijamy jajka z cukrem.
  2. Wsypujemy wszystkie sypkie składniki i mieszamy.
  3. Dolewany olej, mieszamy.
  4. Wsypujemy startą marchewkę, pokrojoną czekoladę i mieszamy.
  5. Całość wlewny ma wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 36x26 cm i pieczemy ok. 40 min w temp. 200 st. C.
  6. Gdy ciasto ostygnie smarujemy go mascarpone wymieszanym wcześniej z cukrem pudrem i posypujemy skórką pomarańczową.
Komu kawałek? ;)


Następny postNowszy post Poprzedni PostStarszy post Strona główna

0 komentarze:

Prześlij komentarz