Lekko wilgotne, a zarazem puszyste ciasto marchewkowe
potrafi zaskoczyć smakiem.
Połączenie marchewki (jakby nie było warzywa) z ciastem wprawia w tym większe zdziwienie gdy na górę położymy warstwę mascarpone.
Gdy spróbujecie nie pożałujecie. Przecież nie namawiałabym nikogo do złego ;)
Składniki na ciasto:
Połączenie marchewki (jakby nie było warzywa) z ciastem wprawia w tym większe zdziwienie gdy na górę położymy warstwę mascarpone.
Gdy spróbujecie nie pożałujecie. Przecież nie namawiałabym nikogo do złego ;)
Składniki na ciasto:
- 4 jajka
- 1,5 szkl. cukru
- 2 szkl. mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczanej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 szkl. oleju
- 4 duże marchewki
- 0,5 tabliczki czekolady
Składniki na wierzch ciasta:
- 1 opakowanie mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie kandyzowanej skórki pomarańczowej
- Ubijamy jajka z cukrem.
- Wsypujemy wszystkie sypkie składniki i mieszamy.
- Dolewany olej, mieszamy.
- Wsypujemy startą marchewkę, pokrojoną czekoladę i mieszamy.
- Całość wlewny ma wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 36x26 cm i pieczemy ok. 40 min w temp. 200 st. C.
- Gdy ciasto ostygnie smarujemy go mascarpone wymieszanym wcześniej z cukrem pudrem i posypujemy skórką pomarańczową.
0 komentarze:
Prześlij komentarz