Świąteczne babeczki reniferki

świąteczne babeczki reniferki z preclami i biszkoptami
Każdą babeczkę można tak przystroić. Gdyby jednak w ferworze okołoświątecznych zajęć zabrakło Wam pomysłu na przepis to opisuję jak zrobić totalnie proste i szybkie w przygotowaniu babeczki.




Mimo prostoty nie są one pozbawione fantazji. Możecie je bowiem wypełnić ulubionym nadzieniem.
Ja zrobiłam ciasto z dwóch porcji. Pierwszą porcję upiekłam z gotową masą makową, a do drugiej wrzuciłam kakao i wypełniłam babeczki powidłami śliwkowymi.


Składniki na 12 szt. babeczek:
  • 1 jajko
  • 1 szkl. mleka
  • 0,5 szkl. oleju
  • 2 szkl. mąki
  • 2/3 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie 2 łyżeczki kakao (gdy wolimy babeczki kakaowe)
Składniki na przyozdobienie babeczek:
  • draże czekoladowe/lentilki
  • precelki
  • okrągłe małe biszkopty
  • rozpuszczona czekolada
Propozycja nadzienia:
Masa makowa, powidła śliwkowe, krem czekoladowy, budyń, dżem.


Sposób przygotowania 

Babeczki:
  1. Mieszamy widelcem w misce płynne składniki.
  2. Do płynnych składników dorzucamy składniki sypkie i mieszamy niedokładnie widelcem.
  3. Do foremek wkładamy łyżkę ciasta, wybrane nadzienie i znów łyżkę ciasta.
  4. Pieczemy ok. 15 min. w temperaturze 180 st. C.
Przyozdabianie
  1. Rozpuszczoną czekoladą polewany babeczkę.
  2. Do ciągle płynnej czekolady przyklejamy w dolnej części biszkopt (pyszczek renifera), nad nim białe drażetki (oczy), a po bokach precelki (rogi).
  3. Brązowe lub czerwone drażetki smarujemy z jednej strony czekoladą i przyklejamy na środku pyszczka (nos).
  4. Żeby reniferki miały weselszy wyraz można przy pomocy czekolady np. wykałaczką narysować im buźki.
  5. Pozostawiamy do zastygnięcia czekolady.


Nie zostaje nam już nic innego jak się nimi poczęstować ;) Smacznego.

świąteczne babeczki reniferki z preclami i biszkoptami

świąteczne babeczki reniferki z preclami i biszkoptami

świąteczne babeczki reniferki z preclami i biszkoptami










Następny postNowszy post Poprzedni PostStarszy post Strona główna

0 komentarze:

Prześlij komentarz