Tarta ze szparagami, boczkiem i nadzieniem serowym


Śpieszmy się przyrządzać szparagi, bo ich sezon szybko przemija


Szparagi + boczek/szynka dojrzewająca = układ idealny
->bynajmniej dla mnie ;)

Taką parę idealną można konsumować samodzielnie, ale czasami chce się czegoś więcej;)



Składniki:

  • szparagi
  • boczek/szynka dojrzewająca
  • gotowy spód do pizzy (wersja dla leniwców takich jak ja) lub spod do tarty wytrawnej
  • kubeczek 180-200 ml śmietany 18-22 %
  • 2 jajka
  • 2 serki topione lub ser tarty
  • przyprawy

Sposób przygotowania:
  1. Do wybranej formy okrągłej/prostokatnej wysmarowanej lub wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy ciasto. Ciasto należy tak położyć, żeby były zawinięte do góry brzegi.
  2. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i owijamy boczkiem/szynką.
  3. Układamy szparagi na ciasto.
  4. Mieszamy rózgą jajka, śmietanę, wybrany ser i przyprawy. Zalewany szparagi na cieście.
  5. Pieczemy ok. 30-40 min. w piekarniku w temp. 180 st. C do zarumienienia tarty. 
Tarta ze szparagami to tak duża porcja pysznych smaków, że podawanie jej z jakimikolwiek sosami wydaje się zbędnym ;)








Następny postNowszy post Poprzedni PostStarszy post Strona główna

0 komentarze:

Prześlij komentarz