Śpieszmy się przyrządzać szparagi, bo ich sezon szybko przemija
Szparagi + boczek/szynka dojrzewająca = układ idealny
->bynajmniej dla mnie ;)
Taką parę idealną można konsumować samodzielnie, ale czasami chce się czegoś więcej;)
Składniki:
- szparagi
- boczek/szynka dojrzewająca
- gotowy spód do pizzy (wersja dla leniwców takich jak ja) lub spod do tarty wytrawnej
- kubeczek 180-200 ml śmietany 18-22 %
- 2 jajka
- 2 serki topione lub ser tarty
- przyprawy
Sposób przygotowania:
- Do wybranej formy okrągłej/prostokatnej wysmarowanej lub wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy ciasto. Ciasto należy tak położyć, żeby były zawinięte do góry brzegi.
- Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i owijamy boczkiem/szynką.
- Układamy szparagi na ciasto.
- Mieszamy rózgą jajka, śmietanę, wybrany ser i przyprawy. Zalewany szparagi na cieście.
- Pieczemy ok. 30-40 min. w piekarniku w temp. 180 st. C do zarumienienia tarty.
0 komentarze:
Prześlij komentarz