...czyli cebulowa zupa krem Dorotki
- 1 kg cebuli
- kostka rosołowa, najlepiej wołowa
- 2 pałeczki lub udka z kurczaka
- 3 średnie marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek pora
- kawałek selera
- ziele angielski
- liść laurowy
- przyprawy do smaku np. suszone warzywa, vegeta
- woda
Sposób przygotowania:
- Gotujemy wodę z kurczakiem, kotką rosołową, zielem angielskim i liściem laurowym.
- Po zagotowaniu wrzucamy wszystkie warzywa oprócz cebuli.
- Gdy wszystkie warzywa zrobią się miękkie, wyjmujemy mięso, ziele angielskie i liście laurowe.Następnie wrzucamy cebulę pokrojona na ćwiartki
- Obieramy mięso ze skóry i kości. Gdy już cebula zrobi się miękka wrzucamy do zupy obrane mięso.
- Blendujemy i doprawiamy do smaku. Przegotowujemy zblendowaną zupę.
- Wlewamy na talerz i dekorujemy pietruszką.
Rady Dorotki:
- Dodanie grzanek
- Gdy wychodzi brzydki kolor można dodać kurkumy.
0 komentarze:
Prześlij komentarz